Deze popsterren ging het minder goed af op het witte doek

Geplaatst: door Tom van Steensel

Rihanna maakt deze week haar acteerdebuut in Battleship. Ze is daarmee zeker niet de eerste, en vast ook niet de laatste, popartiest die de gang naar het witte doek maakt. Nadat we eerder deze week vijf collega's van RiRi met een succesvol bioscoopdebuut op een rijtje zetten, nu vijf acts die minder trots op hun entree in de filmwereld mogen - en hopelijk ook zullen - terugkijken.

5 - Britney Spears

Bioscoopdebuut: Crossroads

Mariah Carey heeft het geluk dat Glitter niet haar filmdebuut was, dus krijgt Britney de dubieuze eer. Crossroads kwam uit toen de kreet “leave Britney alone!” nog lang niet viral was gegaan en dus stonden critici met geslepen messen klaar om het popsterretje neer te sabelen. Wonder boven wonder waren de kritieken op Spears zelf nog niet eens zo negatief: volgens een groot gedeelte van de pers was het falen van de roadmovie meer de schuld van een incoherente structuur en ongeïnspireerde dialogen waar Britney nog het maximale uithaalde. Toch zagen we haar daarna, kleine cameo in de derde Austin Powers uitgezonderd, niet meer in de bioscoop.

4 - Mark Wahlberg

Bioscoopdebuut: Renaissance Man

Marky Mark moest van ver komen maar heeft inmiddels samengewerkt met Oscarwinnende regisseurs als Martin Scorsese en Peter Jackson. Zijn eerste goede kritieken kreeg ie voor The Basketball Diaries en Fear, maar zijn filmdebuut werd minder goed ontvangen. Wahlberg was voor het eerst op het witte doek te zien als opvliegende soldaat in de geflopte Danny DeVito-komedie Renaissance Man. Het foute hillbilly-accent zullen we maar toeschrijven aan het feit dat het een komedie is, maar Wahlberg moet het niet te ver doordraven: onlangs vertelde hij in een interview dat ie op zoek is naar een filmproject om Justin Bieber zijn acteerdebuut te kunnen laten maken.

3 - 50 Cent

Bioscoopdebuut: Get Rich or Die Trying

Get Rich or Die Trying had voor 50 Cent moeten zijn wat 8 Mile was voor Eminem. Jim Sheridan (zie foto) had voor Get Rich or Die Trying moeten zijn wat Curtis Hanson was voor 8 Mile. Helaas is de film het bewijs dat een goede regisseur niet noodzakelijk een goede performance uit een onervaren hoofdrolspeler kan halen. De critici hadden vooral moeite met het “onverstaanbare gemompel” van Fiddy en waren meer onder de indruk van de performance die Terrence Howard gaf in de film. De rapper bleek echter bulletproof voor alle slechte kritieken want niet lang erna stond hij op een set met Pacino en DeNiro en momenteel staat hij klaar voor de opnamen van een nieuwe film met Stallone en Schwarzenegger.

2 - The Spice Girls

Bioscoopdebuut: Spice World The Movie

De jaren negentig: Bill Clinton in het witte huis en de Spice Girls in de hitparade. En op posters, billboards, lunchtrommels en plakplaatjes bij de kauwgom. Eigenlijk was er gewoon geen ontsnappen aan de meidengroep en zelfs bioscoopgangers werden in 1997 geconfronteerd met Scary, Ginger, Baby, Posh en... wat was die laatste ook alweer? Critici noemden de film “leger dan leeg”, maar daar trokken de fans zich niets van aan. Ze vertrokken massaal naar de cinemacomplexen en zorgden ook dat de dvd verkocht als een tierelier. Deden de meiden nog iets noemenswaardigs in andere films? Ginger Spice dook in ieder geval op in Crank 2 als moeder van The Stath. Awesome.

1 - Vanilla Ice

Bioscoopdebuut: Cool as Ice

Cool as Ice is een “ijdelheid-project” van Vanilla Ice dat Michael Jacksons Moonwalker doet verbleken en een hernieuwde betekenis gaf aan de term “crappy cult classic”. Van een domme tagline als “When a girl has a heart of stone, there is only one way to melt it. Just add ice” tot oneliners als “drop that zero and get with the hero!”: Cool as Ice is een waar paradijs voor liefhebbers van hele slechte films. Vanilla Ice kwam vervolgens niet meer echt verder dan hier en daar een nietszeggende cameo. Leuk weetje: het camerawerk in Cool as Ice werd gedaan door Janusz Kaminski, de inmiddels vaste DP van Steven Spielberg die later Oscars zou winnen voor zowel Schindler’s List als Saving Private Ryan.