De vijf kerstfilms voor haar

Geplaatst: door Jamaica Vink

Het kerstfeest staat weer voor de deur, dus dat betekent een warme kop chocomel zetten, neerstrijken bij de openhaard en keihard onderhan… euh, vreedzaam overleggen wat er op televisie gekeken gaat worden. Maar welke films kun je in overweging nemen?

Mannen hebben veel kans geen zin in mozaïekachtige chickflicks die zich afspelen rond de kerstperiode, en vrouwen kunnen een zoveelste kijkbeurt van Die Hard waarschijnlijk niet meer trekken. Filmpjekijken zocht de beste films uit voor deze tijd van het jaar. Voor zowel de mannen als voor de vrouwen zetten we er vijf op een rijtje om te kijken tijdens deze donkere dagen…. En wie weet valt er ergens een middenweg te vinden; Kerstmis is nu eenmaal “the time for miracles”.

Klik hier voor het lijstje voor mannen, en bekijk hieronder de vijf kerstfilms voor haar:

5 - Home Alone (1990)

Wie kent ‘m niet? Het jongentje Kevin dat door zijn familie vergeten wordt en daardoor tijdens de feestdagen alleen, thuis achterblijft. Home Alone is wereldwijd bekend en waarschijnlijk de meest bekeken film tijdens de kerstdagen, door zowel jong als oud.  
 
In 1992 kwam er een vervolg, Home Alone 2: Lost in New York, waarin dezelfde acteurs spelen als in het eerste deel. De prent speelt zich weer af in de kerstperiode en de familie McCallister slaagt er nog een keer in om Kevin alleen achter te laten. Het gezin is op weg naar Miami, maar Kevin belandt in een vliegtuig richting New York. Dit levert wederom hilarische momenten op.

4 - It's a Wonderful Life (1946)

Ook in dit rijtje hoort natuurlijk een klassieker thuis, en wel It’s a Wonderful Life uit 1946 van regisseur Frank Capra. Toen de film uitkwam, was het niet meteen een groot succes. De prent trok redelijk wat bezoekers, maar de recensenten waren kritisch. Pas veel later werd It’s a Wonderful Life regelmatig uitgezonden op televisie en kwam er meer belangstelling. Nu is de film standaard ieder jaar op de buis in de donkere dagen voor Kerst.

In It's a Wonderful Life zien we de wanhopige George Bailey (James Stewart). Hij wil graag grootste dingen met zijn leven doen, alleen blijft hij maar hangen in zijn geboortestadje, Bedford Falls. Op een gegeven moment ziet George het niet meer zitten en wil hij een einde aan zijn leven maken. Maar dan laat een engel hem zien wat er van het dorpje zou zijn geworden als hij niet had geleefd.

3 - The Holiday (2006)

The Holiday is weer zo’n typische romantisch, knusse komedie voor de feestdagen. De film is vrij voorspelbaar, maar daardoor niet minder leuk om naar te kijken. In The Holiday maken we kennis met Amanda (Cameron Diaz). Zij is een Amerikaanse die de nodige problemen in haar relatie ondervindt.

Om even weg te zijn van al het gezeur, ruilt ze gedurende de kerstvakantie haar huis tegen die van de onbekende, Engelse Iris (Kate Winslet). Deze Londense journaliste heeft net te horen gekregen dat haar grote liefde zich verloofd heeft met een collega en wil haar verdriet in een ver land gaan verwerken.

2 - Bridget Jones's Diary (2001)

Als je single bent, heb je misschien weinig zin in al die kerstfilms waar de romantiek er dik bovenop ligt. Bridget Jones’s Diary, dat gebaseerd is op het boek van Helen Fielding, is dan een goed alternatief. In de prent draait het om single vrouwen die van hun leven genieten, maar stiekem toch op zoek zijn naar een leuke man.

Bridget Jones (Renée Zellweger) is zo’n single vrouw. Ze rookt en drinkt veel en vindt zichzelf te dik. Ze is al lange tijd vrijgezel en besluit haar leven rigoureus te veranderen, zodat ze niet eindigt als oude vrijster. Al snel verschijnen er twee mannen in haar leven. Haar baas, de charismatische Daniel Cleaver (Hugh Grant), en Mark Darcy (Colin Firth), die ze nog uit haar kindertijd kent. Een film vol liefde, verlangens en humor waarin Kerstmis toch een speciale rol speelt

 1 - Love Actually (2003)

Liefde is mooi; maar het brengt tegelijkertijd ook veel problemen met zich mee. In de romantische komedie Love Actually volgen we verschillende mensen uit Londen in de aanloop naar een van de meest romantische momenten van het jaar: Kerstmis. Al deze mensen hebben een eigen relatie met de liefde. De een is al jaren verliefd op haar collega, maar durft hem niet mee uit te vragen. De ander vlucht naar Frankrijk, omdat zijn vrouw is vreemdgegaan met zijn broer.

De verschillende verhaallijnen overlappen elkaar hier en daar en komen aan het eind allemaal samen op Eerste Kerstdag. Een ideale film voor Kerstavond, met ook nog eens een hoop beroemdheden, zoals: Hugh Grant, Emma Thompson, Colin Firth, Alan Rickman, Laura Linney, Liam Neeson en Keira Knightley.