De vijf clich├ęs in romkoms

Geplaatst:

door Danja Koeleman

Tags: Romkom

Gaap: het hoofdpersonage is altijd een beetje klunzig, ze ontmoet toch haar droomman, halverwege vindt er een groot drama plaats en een happy end is altijd onvermijdelijk. Zie hier de standaard ingrediënten voor een al dan niet succesvolle romantische komedie... We zetten (dé?) vijf cliché's op een rijtje. 

Het hoofdpersonage heeft een zwakte
Natuurlijk is onze heldin niet perfect. Qua uiterlijk is ze verzorgd, knap, maar niet te sexy of jaloersmakend mooi. Angelina Jolie, Charlize Theron of Megan Fox zullen dan ook niet snel in aanmerking komen voor een romkom-hoofdrol. En ook haar gedrag laat nog wat te wensen over.

Vaak is ze heel sympathiek, grappig en slim, maar heeft ze één grote zwakte die centraal staat tijdens de film. Bridget Jones (rol van Renee Zellweger) kan niet van eten afblijven en ook lust ze wel een wijntje. Becky uit Confessions Of A Shopaholic (gespeeld door Isla Fisher) krijgt jeukende handen als ze een winkel binnenstapt, met torenhoge creditcardrekeningen als gevolg. En in The Devil Wears Prada laat Andy (Anne Hathaway) zien dat ze niet nauwkeurig de laatste mode in de gaten houdt. Maar wees niet bang: het leermoment duikt ergens tegen het einde op en het hoofdpersonage verandert tóch nog in de ideale vrouw.

 

De beste vriend
Is er in twee soorten. Ten eerste de beste vriend die eigenlijk de man van haar dromen blijkt. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk When Harry Met Sally, de film die nog steeds wordt aangehaald wanneer er gesproken wordt over vriendschappen tussen mannen en vrouwen. Halverwege, of zelfs aan het begin van de film, blijkt dat één van de twee heimelijk verliefd is op de ander.

In My Best Friend's Wedding gaat Jules, het personage van Julia Roberts, zelfs zo ver dat ze de bruiloft van haar beste vriend crasht. Met succes, want de twee eindigen natuurlijk samen. De tweede variant is de gay best friend, die zo'n beetje in elke romkom wel z'n opwachting maakt. Carrie (Sarah Jessica Parker) uit Sex And The City heeft Stanford, Dylan (Justin Timberlake) deelt in Friends With Benefits zijn sores met Tommy (Woody Harrelson) en ook Jules/Julia kan altijd rekenen op de steun van haar gay BFF George. Opvallend genoeg wordt er vaak nauwelijks gesproken over het liefdesleven van deze homoseksuele vriend - dat gaat wellicht nét een stukje te ver voor conservatief Amerika.

De frenemy
Ze hebben een hekel aan elkaar, maar eigenlijk kan niemand om hun ongelofelijke chemistry heen. En dus eindigen ze op een onbewaakt moment met elkaar in bed. Om natuurlijk met een verschikt gezicht wakker te worden, weg te rennen maar uiteindelijk toch in een eeuwigdurende romance te belanden. Zo heeft queen of the romkoms Bridget Jones een hekel aan de stille Mark Darcy (Colin Firth) en zijn rendiertruien – en andersom vond hij haar maar een alcoholisch, luidruchtig type. Toch zijn ze – volgens de films en boeken dan – nog steeds samen.

In Clueless walgt Cher (Alicia Silverstone) van haar brave stiefbroer Josh (Paul Rudd), maar natúúrlijk eindigen ze samen, ondanks dat een stiefbroer en –zusrelatie misschien een beetje apart is. Julia Stiles en Heath Ledger lieten in 10 Things I Hate About You de chemie van het doek spatten en zijn daarmee – wat ons betreft – het leukste frenemy-koppel.

Een happy end
Is onvermijdelijk. Wat zou het leuk zijn als het echte leven ook maar een klein beetje op een romkom lijkt. Want negen van de tien keer eindigt het met übergelukkige hoofdpersonages die niks meer te klagen hebben en voor altijd onvoorwaardelijke liefde bij elkaar hebben gevonden. In The Switch ruilt Wally (Jason Bateman) zijn sperma met dat van de zaaddonor van zijn goede vriendin Kassie (Jennifer Aniston), waardoor de laatste, zonder het te weten, een zoontje krijgt dat de helft van zijn genen te danken heeft aan haar beste vriend. Wally - die overigens al jaren heimelijk verliefd is op zijn beste vriendin - doet na jaren dan toch eindelijk de waarheid uit de doeken. Lijkt ons een reden om iemand voorgoed uit je leven te bannen, maar na een kleine clash worden Wally's excuses geaccepteerd en eindigen de twee zelfs samen, inclusief een hond om het perfecte gezinsplaatje te completeren.

Ook zeer vergevingsgezind: Carrie Bradshaw die in de eerste Sex and the City-film keihard op haar huwelijksdag aan de kant wordt gezet, maar na een klein jaar toch besluit haar geliefde Mr. Big te vergeven. Hij heeft in hun relatiepauze tenslotte wat liefdesbrieven van bekende schrijvers overgepend; voor Carrie genoeg reden om alsnog in het huwelijksbootje te treden.

Friends with benefits? Onmogelijk!
2011 was hét jaar van de romkoms waarin de hoofdpersonages in eerste instantie alleen met elkaar in bed duiken - en verder niks. Na mislukte relaties hebben ze even geen zin in gevoelens, 'ik hou van je' en ander gezeur, dus besluiten ze het puur platonisch te houden. Na een paar maanden of zelfs al weken blijkt dat niet te gaan lukken: vaak is het de mannelijke wederhelft van dit fuckbuddy-stel die toch een vorm van verliefdheid blijkt te ontwikkelen.

In Love And Other Drugs spreken Jamie (Jake Gyllenhaal) en Maggie (Anne Hathaway) af om hun relatie alleen tussen de lakens af te laten spelen. Womanizer Jamie kan Maggie al snel niet meer uit z'n hoofd zetten, maar zij blijft liever de rest van haar leven single - ze heeft Parkinson en wil niemand lastigvallen met haar ziekte. Dylan (Justin Timberlake) en Jamie (Mila Kunis) ontwikkelen in Friends With Benefits eerst een vriendschap voordat ze tussen de lakens duiken, maar ook hier is het de man die als eerste gevoelens krijgt voor z'n sexmaatje. Een vergelijkbare plot heeft No Strings Attached met Natalie Portman en Ashton Kutcher.

In alle drie films is de afloop wel te raden. Zo zie je maar: een vriendschap tussen mannen en vrouwen is onmogelijk - tenminste, in romkoms dan.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.