De carrière van Tony Scott in tien films

Geplaatst:

door Tom van Steensel

Tags: Tony Scott TvS

Door de jaren heen werkte hij met acteurs als Robert De Niro, Kevin Costner, Will Smith en Robert Redford, maar Tony Scott zal nooit meer met zijn kenmerkende sigaar en pet op een filmset te zien zijn. Door middel van tien films gaan we in sneltreinvaart door zijn carrière heen....

The Hunger (1983)

Scott zou oorspronkelijk zijn bioscoopdebuut maken met Flashdance, maar had geen idee hoe hij het script moest verfilmen en ruilde uiteindelijk van scenario met Adrian Lyne, die zich op zijn beurt geen raad wist met het script voor The Hunger. Zo werd zijn eerste cinema-uiting een erotische vampierfilm die naast David Bowie en veel wapperende gordijnen ook een lesbische scène tussen Susan Sarandon en Catherine Deneuve bevatte. Voor dat soort scènes keek Scott vooral naar het erotisch geladen werk van de Duitse fotograaf Helmut Newton. De pers deed het af als een “mislukt arthouse experiment” en het zou drie jaar duren voordat Scott zijn volgende film maakte.

Top Gun (1986)

Door het falen van The Hunger dook Tony Scott weer terug de reclamewereld in, totdat een zekere Jerry Bruckheimer hem daar weer vandaan haalde. Bruckheimer kwam via Ridley Scott, die al een aantal Pepsi-commercials voor hem regisseerde, op het idee om aan zijn broer Tony te vragen of hij bereid was Top Gun te maken. In eerste instantie wilde de regisseur het uiterst serieus aanpakken (“Apocalypse Now on aircrafts”) maar uiteindelijk werd hij door Bruckheimer overtuigd om het om te buigen in een zo vermakelijk mogelijk stukje popcultuur. En zo geschiedde, want ook al liepen de critici er niet warm voor, het publiek maakte het tot een commerciële hit.

Beverly Hills Cop II (1987)

Het commerciële succes van Top Gun zorgde ervoor dat Bruckheimer (en Don Simpson) hem los durfden te laten op de sequel van één van hun grootste jaren tachtig bioscoophits: Beverly Hills Cop. Scott was in het begin doodsbang voor de klus: hij had nog nooit een komedie gemaakt en kon geen woord uitbrengen tijdens zijn eerste ontmoetingen met Eddie Murphy die op dat moment zo ongeveer de grootste ster in Hollywood was. Toch wilden Bruckheimer en Simpson hem dolgraag bij het project betrekken om het “actiekomedie” genre visueel gezien weer een nieuwe impuls te geven en ook Scott noemde het later een van de beste ervaringen uit zijn carrière.

Days of Thunder (1990)

Door het succes van de tweede Beverly Hills Cop was het zelfvertrouwen bij het drietal (Scott, Bruckheimer, Simpson) zo groot geworden dat ze zorgeloos hun volgende project ingingen. Days Of Thunder zou Top Gun met raceauto’s gaan worden. Ook al begonnen ze aan de opnamen met een incompleet script, Tom Cruise was inmiddels zo’n grote ster geworden dat zijn aanwezigheid (samen met Nicole Kidman) hoe dan ook wel garant zou staan voor boxoffice goud. Scenarist Robert Towne schreef ’s avond snel even de scènes die ze de volgende ochtend zouden schieten…. Want een film met Tom Cruise en snelle auto's zou het succes van Top Gun sowieso wel evenaren, toch?

The Last Boy Scout (1991)

Nadat Days Of Thunder niet het succes was waar de studio op hoopte, stond Tony Scott weer onderaan in de hiërarchie. Daardoor moest hij tijdens de productie van The Last Boy Scout weer vooral luisteren naar de “meer succesvolle” mensen op de set (Joel Silver en Bruce Willis hadden net enorme kaskrakers afgeleverd met eerste twee Die Hards) en hun adviezen ter harte nemen. Achteraf vond hij dat erg jammer, want Scott zou toegeven dat het oorspronkelijke script misschien wel beter was dan zijn eindproduct. Uiteindelijk deed The Last Boy Scout het niet heel erg goed in de bioscoop en bleef een verwachte sequel uit, hoewel de film samen met True Romance inmiddels wel tot zijn grootste publiekslievelingen behoort.

True Romance (1993)

Op de set van The Last Boy Scout werd Tony Scott met regelmaat lastig gevallen door een bijna stalkende fan (met name van zijn film Revenge) die maar vragen bleef stellen over filmtechnieken en hem uiteindelijk twee van zijn zelfgeschreven scripts liet lezen. De groupie bleek niemand minder dan de toen nog onbekende Quentin Tarantino en Scott stond erop beide scripts te verfilmen, maar Tarantino wilde Reservoir Dogs liever voor zichzelf houden. Zo mocht Scott aan de slag met True Romance. Bijna niets werd veranderd aan het script, behalve het tragische einde en een aantal improvisaties met Christopher Walken en Dennis Hopper die hun legendarische Sicilianos-scène samen een stuk humoristischer maakten dan dat ie was op papier: “you're a canteloupe”.

Crimson Tide (1995)

Met Crimson Tide keerde Scott weer terug naar het productieteam van Bruckheimer en Simpson. Bovendien zou de film zijn eerste samenwerking met Denzel Washington betekenen. Voor Top Gun kreeg Scott de volledige medewerking van de Amerikaanse marine, maar die waren voor Crimson Tide allesbehalve bereid om opnieuw te assisteren: verraad op een nucleaire onderzeeër was niet bepaald de positieve propaganda die Top Gun was. Daardoor zag Scott zich zelfs genoodzaakt om zich in de buurt van Pearl Harbor te verstoppen in een met camera’s bekleed vissersbootje om een exterieur shot van een Trident-onderzeeër te bemachtigen, wanneer zijn schimmige contactpersoon meldde dat de kust veilig was.

Man on Fire (2004)

Scotts tweede samenwerking met Washington werd voor een groot gedeelte opgenomen in Mexico City, want als je een authentiek ontvoeringsdrama wilt schieten dan ga je filmen op een plek met meer kidnappingen dan waar ook te wereld. De lokale politie kon door corruptie (verschillende agenten stonden op de loonlijst bij plaatselijke bendes) niet iedereen op de set beschermen (een tweetal mensen dat mogelijk in gevaar was werd van de set gehaald, een derde kreeg extra bodyguards) en vier kogelvrije auto’s werden van de set gestolen (waar iedereen bij stond te kijken) door tieners met automatische wapens. “It was dangerous and it was fucked up. And that is why we shot it there”, aldus Scott zelf.

Domino (2005)

Door de critici wederom helemaal de grond ingeschreven, maar ondanks dat toch nog één van Scotts persoonlijke favorieten in ons overzicht. Ook True Romance-scenarist Quentin Tarantino noemde Domino één van zijn favoriete films van 2005. Scott pakte de film aan vanwege zijn interesse in onwaarschijnlijke verhalen. En als er iets onwaarschijnlijk is, dan is het wel het op feiten gebaseerde verhaal van premiejager Domino Harvey, die in de film gespeeld wordt door Keira Knightley. Scott omschreef Domino als “one of those darker characters” die hij kende van zijn tijd op de kunstacademie in Engeland en met een motto als “heads you live, tails you die” valt daar wel iets voor te zeggen.

Unstoppable (2010)

De allerlaatste van Tony Scott als regisseur, hoewel hij wel een aantal nog niet uitgebrachte films produceerde. In Unstoppable mogen Malcolm X en Captain Kirk een op hol geslagen trein tegenhouden voordat deze een catastrofe veroorzaakt. De film betekende de vijfde samenwerking tussen Scott en Washington. De Oscarwinnende acteur vertelde na de opnamen dat zijn regisseur ondanks zijn macho exterieur regelmatig met tranen in de ogen van achter de monitor vandaan kwam na het schieten van een emotionele scène om dan snotterend te laten weten dat ze door konden naar de volgende scène. Die momenten waren volgens Washington de mooiste momenten die hij gedurende vijf films met Scott op de set meemaakte.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.