De negen grootste Oscar Snubs van 2015

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Je kunt je klok erop gelijk zetten: direct nadat de Academy of Motion Arts and Sciences (AMPAS) de Oscarnominaties bekendmaakt, breekt rumoer los. Social media als Twitter en Facebook worden overspoeld door filmliefhebbers die hun ongenoegen uiten over het feit dat hun persoonlijke favoriet niet genomineerd is. Ook wij dragen graag een steentje bij aan de discussie; wat zijn in de ogen van filmpjekijken.com hoofdredacteur Jochem Geerdink de negen grootste 'Oscar Snubs' van 2015?

1. The LEGO Movie

Misschien wel de grootste 'snub' van allemaal. Niet alleen was de film met de bekende speelgoedpoppetjes een commercieel succes, filmjournalisten en bezoekers raakten niet uitgesproken over de genialiteit van The LEGO Movie. De verbazing was dan ook groot toen de film gisteren niet genoemd werd als één van de vijf genomineerde animatiefilms. Want ieder van die vijf kanshebbers is simpelweg minder goed dan dit meesterwerk van 21- en 22 Jump Street-makers Christopher Miller en Phil Lord. Die laatste lijkt er overigens wel vrede mee te hebben.

2. Gone Girl

Eén nominatie kreeg Gone Girl van de Academy en dan ook nog voor de in mijn ogen juist zwakste schakel van de film van regisseur David Fincher: Rosamund Pike. Waar zijn de nominaties voor bijvoorbeeld beste bewerkte script (van Gillian Flynn, foto boven), beste regie en beste film? Zeker in die laatste categorie was ruimte, in de voorgaande drie jaren waren er ook negen nominaties. In 2011 zelfs tien.

3. Selma

VARA-ledenblog Joop.nl betichtte de Academy direct na bekendmaking van de nominaties zelfs van racisme, maar dat is natuurlijk pertinente onzin. Sinds 1998 was er ieder jaar namelijk minstens één gekleurde acteur of actrice genomineerd. Al kende 2014 zeker één 'zwarte' film die meer had verdiend dan enkel nominaties voor beste film en beste song: Selma. De film vertelt over een in 1965 door Martin Luther King Jr. geleide mars van het stadje Selma naar Montgomery.

David Oyelowo vertolkt de bekende activist en doet zeker niet onder voor bijvoorbeeld Bradley Cooper (zijn derde nominatie op rij!), Steve Carell en Benedict Cumberbatch. Ook Carmen Ejogo had meer erkenning verdiend voor haar bijrol. Daarnaast zag Ava DuVernay (op de foto met Oyelowo) haar kans verkeken om de eerste Afro-Amerikaanse vrouw te worden met een nominatie voor beste regie.

4. Amy Adams

Afgelopen zondag mocht Amy Adams nog de Golden Globe ophalen voor haar rol in Big Eyes. Oké, dat was op zich best een verrassing, maar misschien nog wel verrassender is dat de Academy de prestatie van Adams blijkbaar niet goed genoeg vond voor een nominatie. Terwijl haar vertolking van schilderes Margaret Keane vele malen gedenkwaardiger is dan die van - ik noem maar wat, kuch - Rosamund Pike in het hiervoor al genoemde Gone Girl.

5. Jennifer Aniston

Aniston heeft toch wel een beetje last van het Swiebertje-effect, velen zien haar nog steeds als die schattige Rachel uit Friends. Die mensen leven dan toch echt onder een steen, de actrice heeft sinds het stoppen van de sitcom al meerdere keren laten zien veel meer in haar mars te hebben. Zo ook in 2014 met een bijzonder goed gespeelde rol in Cake. Haar vertolking van Claire Bennett leverde Aniston wel een Golden Globe-nominatie op, maar bij de Oscars moest ook zij het afleggen tegen - daar is ze weer! - Rosamund Pike.

6. Jake Gyllenhaal

Jake Gyllenhaal lijkt zich de afgelopen jaren te specialiseren in danig donkere rollen, kijk naar films als Prisoners en Enemy. Nóg beter dan die films was zijn prestatie in Nightcrawler, waarvoor hij niet alleen tientallen kilo's afviel maar in de rol van Louis Bloom ook echt onder je huid kruipt. Daarvoor had hij ook zeker een Oscarnominatie verdiend. Maar helaas geldt voor Gyllenhaal een beetje hetzelfde als voor David Oyelowo in Selma: 2014 was simpelweg een jaar vol bijzonder sterke mannelijke hoofdrollen. Met Eddie Redmayne (The Theory of Everything) voor mij als gedoodverfde favoriet trouwens.

7. Tilda Swinton

Er zijn weinig acteurs en actrices zo effectief als Tilda Swinton. De Britse verzilverde in 2008 direct haar eerste - en vooralsnog enige - Oscarnominatie voor beste vrouwelijke bijrol in Michael Clayton. Maar laten we eerlijk zijn, dat was zeker niet haar beste rol tot nu toe. Nog steeds is het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat Swinton niet genomineerd werd voor We Need To Talk About Kevin. Ook dit jaar werd ze volledig over het hoofd gezien, ondanks sterke (bij)rollen in Snowpiercer (foto), Only Lovers Left Alive en The Grand Budapest Hotel. Maar ja, Swinton is nu eenmaal geen Meryl Streep. Die wordt waarschijnlijk nog genomineerd voor een cameo in een film van Adam Sandler.

8. Interstellar

Zeker niet de 'beste' film die ik in 2014 zag, maar in meerdere opzichten natuurlijk wel één van de meer bijzondere project van het afgelopen kalenderjaar. Met vijf nominaties doet Interstellar het ook zeker niet slecht, maar die zijn wel bijna allemaal in technische disciplines. Zo had ik landgenoot Hoyte van Hoytema best een nominatie gegund voor beste cinematografie voor zijn prachtige vergezichten in de film. Anno 2015 blijft Christopher Nolan opnieuw met lege handen en dat is eigenlijk onverteerbaar. De Engelsman had allang een Oscar op de schoorsteenmantel moeten hebben.

9. Jessica Chastain

Ik kijk graag naar Jessica Chastain, ze is één van de fijnste actrices van de huidige generatie. Memorabel waren haar bijrol als lekker dik aangezette zuidelijke Amerikaanse in The Help en haar hoofdrol als ambitieuze CIA-agent Maya in Zero Dark Thirty. Niet voor niets kreeg Chastain voor beide rollen in het recente verleden een Oscarnominatie. Maar ook in 2014 deed de roodharige actrice van haar spreken, voor het grote publiek het meest zichtbaar in Interstellar. Haar beste prestatie leverde Chastain echter met A Most Violent Year. Een rol die me - in tegenstelling tot La Streep in Into The Woods - nog jaren zal bijblijven.