De 15 van de eerste drie maanden van '15

Geplaatst: door Remco Visser

"Another year over, a new one just begun", zong John Lennon in Happy X-Mas uit 1971. De jaarwisseling is traditioneel altijd een tijd van terugblikken, lijstjes en het bepalen van de hoogte- en dieptepunten. Desalniettemin moeten we niet vergeten dat er in 2015 ook weer het nodige staat te gebeuren in de bioscopen. Een vooruitblik.

Zo keren onder meer The Avengers terug op het witte doek in Age of Ultron en wordt deze zomer wederom een lading dino's op niksvermoedend publiek losgelaten in Jurassic World. In de tweede helft van het aankomende jaar mag bovendien James Bond de strijd weer aangaan met terroristische organisatie Spectre, leren de fans van The Hunger Games hoe het verhaal van Catniss Everdeen afloopt in Mockingjay: Part II en keren we eindelijk terug naar 'A galaxy far, far away' in de langverwachte zevende episode van ruimtesaga Star Wars, The Force Awakens.

Om het allemaal een beetje overzichtelijk voor je te houden, zullen we ons bij deze vooruitblik echter beperken tot de eerste drie maanden van 2015. Maar geloof ons, dit eerste kwartaal staat al bol van de interessante titels. Wij pikken alvast vijftien niet te missen films eruit.

Unbroken
Premièredatum: 8 januari 2015

Wie? Jack O'Connell, Domhnall Gleeson en Garrett Hedlund

Wat? Angelina Jolie neemt weer eens áchter de camera plaats voor de verfilming van het bijzondere verhaal van Olympisch atleet Louis 'Louie' Zamperini. In mei 1943 stortte zijn bommenwerper neer boven de Stille Oceaan. Samen met twee andere bemanningsleden overleefde hij 47 dagen op open zee in een reddingsvlot en werd daarna gevangen genomen door de Japanse marine en naar een krijgsgevangenenkamp gebracht.

Waarom kijken? Het boek waar deze film op gebaseerd is, was al een absolute bestseller en werd door de broers Joel en Ethan Coen bewerkt tot een script. Bovendien maakte hoofdrolspeler Jack O'Connell afgelopen jaar indruk in het aangrijpende '71 én was hij te zien in de populaire actiefilm 300: Rise of an Empire. Prima middelen dus voor Angelina Jolie om zich met Unbroken te revangeren voor haar geflopte regiedebuut In the Land of Blood and Honey uit 2011.

Tak3n
Premièredatum: 15 januari 2015

Wie? Liam Neeson, Maggie Grace en Famke Janssen

Wat? De titel verklapt het al: in Tak3n zijn we voor de derde keer getuige van alle ellende die oud-CIA'er Bryan Mills (Liam Neeson) moet doorstaan in zijn leven. Na het opeenvolgend redden van zijn dochter (Maggie Grace) en zijn echtgenote (Famke Janssen), is het nu echter zijn eigen hachje dat op het spel staat wanneer hij onterecht wordt beschuldigd van een moord en op jacht moet naar de werkelijke daders om zijn onschuld te bewijzen.

Waarom kijken? Liam Neeson liet al twee keer eerder zien zeer overtuigend gestalte te kunnen geven aan rouwdouwer Bryan Mills, één van onze tien badass filmspionnen. Wij zijn benieuwd welke trucjes hij dit keer uit zijn mouw schudt in zijn strijd tegen onrecht. Zeker nu hij recent opeens concurrentie kreeg van Denzel Washington. Subtiel zal het in ieder geval niet worden.

Birdman
Premièredatum: 22 januari 2015

Wie? Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone en Zach Galifianakis

Wat? In Birdman volgen we acteur Riggan Thomson (Michael Keaton), die in de nadagen van een glorieuze filmcarriére als superheld nu tobt met een aanzienlijk minder succesvol theaterproject op Broadway. Productieproblemen en onzekerheid zetten hem vervolgens lijnrecht tegenover iedereen in zijn omgeving, maar vooral tegenover zijn eigen ego.

Waarom kijken? De Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu mikt met Birdman, na onder meer Biutiful en Babel, wederom op een Oscar en brengt daar met onder meer Emma Stone, Edward Norton en Naomi Watts een uitstekende cast voor mee. Bovendien pakte de film al de meeste Golden Globe-nominaties (zeven) van dit jaar, waaronder voor Beste Film, Beste Acteur en Beste Regisseur. Niet mis, dus.

Michiel de Ruyter
Premièredatum: 29 januari 2015

Wie? Frank Lammers, Barry Atsma en Egbert Jan Weeber

Wat? Halverwege de 17e eeuw vestigt Michiel de Ruyter (Frank Lammers) zich in de annalen van onze vaderlandse geschiedenis, als hij als bevelhebber van de Nederlandse vloot met strategisch vernuft voorkomt dat ons land in Engelse handen valt. Na zijn zegereeks op zee belandt de kersverse oorlogsheld echter in een nieuwe strijd: het politieke steekspel tussen de regerende macht en het Huis van Oranje.

Waarom kijken? Knuffelbrabo Frank Lammers mag in Michiel de Ruyter gestalte geven aan de legendarische zeeheld, en doet dat bovendien in een cast bomvol bekende Nederlandse acteurs en actrices. Het project was voor regisseur Roel Reiné zelfs reden om zijn huidige verblijfplaats Hollywood weer even in te wisselen voor ons koude kikkerlandje. Dat smaakte klaarblijkelijk naar meer, want ondertussen staat er voor hem ook al een nieuwe film over onze Nederlandse historie op stapel.

Into the Woods
Premièredatum: 29 januari 2015

Wie? Anna Kendrick, Chris Pine en Meryl Streep

Wat? Disney geeft met Into the Woods een draai aan de beroemde sprookjes van Grimm en verweeft de klassieke verhalen van Assepoester (Anna Kendrick), Roodkapje (Lilla Crawford), Jaap en de Bonenstaak (Daniel Huttlestone) en Rapunzel (MacKenzie Mauzy) tot één grote musical, die overigens al een kaskraker op Broadway was.

Waarom kijken? Disney lijkt na het immense succes van Frozen de smaak van musicals te pakken te hebben. Dit keer wordt er echter teruggegrepen naar de sprookjes die iedereen kent én gaat het hier niet om een animatiefilm. Sterker nog: de sets waren volgens Anna Kendrick zo enorm groot dat ze regelmatig de weg kwijtraakte, zo biechte ze tijdens een interview op. Regisseur Rob Marshall heeft, tot onze tevredenheid, namelijk een broertje dood aan zogenaamde 'green screens' en CGI.
Bovendien zijn een zingende Meryl Streep (Mamma Mia!) en Johnny Depp (Sweeney Todd) absoluut geen straf, zo dachten wij. Tijd om de stembanden alvast te gaan smeren, dus!

Jupiter Ascending
Premièredatum: 5 februari 2015

Wie? Channing Tatum, Mila Kunis en Sean Bean

Wat? Jupiter Jones (Mila Kunis) is schoonmaakster, maar werd ooit geboren in een nacht waarin de tekenen erop wezen dat zij voorbestemd was tot grootse dingen. Als de genetisch ontworpen soldaat Caine (Channing Tatum) op aarde landt om haar op te sporen, blijkt dan ook dat zij eigenlijk de erfgenaam is van een buitengewone erfenis die de balans in de kosmos kan veranderen.

Waarom kijken? Met Jupiter Ascending keren de filmmakers Lana en Andy Wachowski, ruim tien jaar na The Matrix-trilogie, weer terug naar het science fiction-genre. Dit keer echter geen computerwereld vol enen en nullen, maar een episch avontuur in het heelal. Met Mila Kunis en Channing Tatum in de hoofdrollen valt er in ieder geval niet te klagen over de 'sterren' tussen de sterren. Ook de visuele pracht en praal lijkt, net als in het overweldigende Cloud Atlas uit 2012, weer prima in orde.

Big Eyes
Premièredatum: 5 februari 2015

Wie? Amy Adams, Christoph Waltz en Terence Stamp

Wat? Big Eyes vertelt het waargebeurde verhaal van één van de grootste kunstfraudes van de twintigste eeuw. Vanuit de ogen van kunstenares Margaret Keane (Amy Adams) zien we het verhaal van het fenomenale succes van haar schilderijen en de tumultueuze relatie met haar man Walter Keane (Christoph Waltz), die internationale faam kreeg door zich de eer van haar werk toe te eigenen.

Waarom kijken? Regisseur Tim Burton kiest met Big Eyes eindelijk weer voor een vertelling zonder alle abstracte en bizarre opsmuk waar hij bij het grote publiek vooral om bekend staat. Volgens de eerste reacties zou Burton met deze film, met een naieve Amy Adams en ouderwets schmierende Christoph Waltz in de hoofdrollen, na ruim tien jaar eindelijk zelfs weer het niveau van Big Fish gaan evenaren. En dat werd hoog tijd, toch?

Big Hero 6
Premièredatum: 11 februari 2015

Wie? Scott Adsit, Daniel Henney en T.J. Miller

Wat? Het wonderkind Hiro Hamada blinkt uit in robottechnologie. Als hij echter verzeild raakt in een gevaarlijk avontuur moet hij zijn beste maatje, de robot Baymax, en zijn verschillende vrienden transformeren tot een groep hightech-helden.

Waarom kijken? Disney-fans hebben het druk in de eerste helft van 2015. Waar het eerdergenoemde Into the Woods echter terugvalt op welbekende sprookjes, tapt Big Hero 6 uit een heel ander vaatje. Desalniettemin zal dit hypermoderne heldenepos, mede door de nu al aandoenlijke robot Baymax, naar alle verwachting toch wel de juiste snaar raken bij het bioscooppubliek.

Fifty Shades of Grey
Premièredatum: 12 februari 2015

Wie? Jamie Dornan en Dakota Johnson 

Wat? Behoeft deze film überhaupt nog enige introductie? In de boekverfilming van het veelbesproken Fifty Shades of Grey volgen we de ingetogen studente Anastasia Steele (Dakota Johnson), die door haar relatie met de intrigerende miljonair Christian Grey (Jamie Dornan) langzaam in aanraking komt met de wereld van sadomasochisme.

Waarom kijken? Na het gigantische verkoopsucces was het onvermijdelijk dat de erotische roman van E L James verfilmd zou worden. Na wat gekrakeel rond de invulling van de hoofdrollen - onder meer de namen van Ryan Gosling, Mila Kunis en Emma Watson gonsden rond - is het nu dan ook zover. Vlak voor Valentijnsdag zelfs. Dakota Johnson (dochter van Don Johnson en Melanie Griffith) en Jamie Dornan kregen de kans het beroemde SM-koppel te spelen en de relatief onbekende regisseuse Sam Taylor-Johnson werd gekozen om dit wereldwijde fenomeen naar het witte doek te brengen. Wij halen de stropdassen alvast uit de kast.

Kingsman: The Secret Service
Premièredatum: 12 februari 2015

Wie? Colin Firth, Michael Caine en Samuel L. Jackson

Wat? Het brutale Britse straatschoffie Gary (Taron Egerton) wordt door spion Harry Hart (Colin Firth) gerekruteerd voor een uiterst geheime organisatie van geheim agenten, en blijkt verrassend genoeg behoorlijk talent te hebben voor het werk. Als IT-genie Valentine (Samuel L. Jackson) vervolgens kwaadaardige bedoelingen blijkt te hebben en de wereld bedreigt, krijgt het knulletje eerder dan verwacht de kans om aan zijn nieuwe carrière te beginnen.

Waarom kijken? We kunnen niet wachten om de immer onkreukbare Colin Firth na Tinker, Tailor, Soldier, Spy weer te zien schitteren als meedogenloze spion. Nieuwkomer Taron Egerton is dan ook in goede handen naast de Brit en andere gelouterde collega's als Michael Caine en Samuel L. Jackson. Daarbuiten is het sowieso verfrissend om weer eens een comic verfilmd te zien die niet uit de stal van Marvel of DC afkomstig is. Regisseur Matthew Vaugh liet met Kick-Ass en X-Men: First Class al zien prima uit de voeten te kunnen met dit genre.

Mortdecai
Premièredatum: 19 februari 2015

Wie? Johnny Depp, Ewan McGregor en Gwyneth Paltrow

Wat? Charisma en charme, dat zijn de wapens die de excentrieke kunsthandelaar en parttime schurk Charles Mortdecai (Johnny Depp) volop moet inzetten tijdens zijn zoektocht naar een gestolen schilderij, dat volgens geruchten gekoppeld is aan een verloren bankrekening met Nazi-goud. Vooral omdat hij onderweg te maken krijgt met boze Russen, een agent van de Britse MI-5 (Ewan McGregor) én zijn zeurende echtgenote Johanna (Gwyneth Paltrow).

Waarom kijken? Johnny Depp mag zich weer eens volledig uitleven op de aparte verschijning Mortdecai, in deze prent die werd gebaseerd op een succesvolle boekenreek uit de jaren '70. De film had overigens bijna een Nederlands tintje gekregen; Carice van Houten stond namelijk bovenaan het lijstje om Mortdecai's echtgenote te spelen, maar de keus viel uiteindelijk op Gwyneth Paltrow.

American Sniper
Premièredatum: 5 maart 2015

Wie? Bradley Cooper, Sienna Miller en Jake McDorman

Wat? American Sniper vertelt het verhaal van Chris Kyle (Bradley Cooper), de dodelijkste scherpschutter uit de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Met zijn vaste hand redt hij talloze levens op het slagveld en krijgt hij al snel de bijnaam 'Legend'. Maar ook achter de vijandelijke linie groeit zijn reputatie en wordt er zelfs een prijs op zijn hoofd gezet. Ondanks het gevaar, en de tol die het eist aan het thuisfront, gaat Chris in totaal vier keer naar Irak en wordt hij het levende symbool van het SEAL-motto: "Leave no man behind".

Waarom kijken? Regisseur Clint Eastwood heeft in de afgelopen jaren aan de lopende band bewezen een neusje te hebben voor tot de verbeelding sprekende verhalen, en ook American Sniper lijkt weer een schot in de roos. Maar ook Bradley Cooper in de rol van scherpschutter Chris Kyle prikkelt onze nieuwsgierigheid. Het regisseursstoeltje voor American Sniper stond overigens aanvankelijk in de belangstelling van David O. Russell (Silver Linings PlaybookAmerican Hustle) en zelfs Steven Spielberg, maar ging uiteindelijk toch naar de bips van de inmiddels 84-jarige (!) Hollywoodlegende. 

The Gunman
Premièredatum: 12 maart 2015

Wie? Sean Penn, Idris Elba, Javier Bardem en Ray Winstone

Wat? Na Neeson in Taken en John Travolta in From Paris With Love werkte regisseur Pierre Morel nu met niemand minder dan Sean Penn, die eerder Oscars won voor Mystic River en Milk. Penn speelt Jim Terrier, een internationale spion die wordt verraden door zijn eigen organisatie en terecht komt in een kat- en muisspel door heel Europa. De Amerikaan is niet de enige topacteur in de cast, want verder zien we nog de Britten Ray Winstone (The SweeneyNoah) en Idris Elba (Mandela: Long Walk to Freedom) en Spanjaard Javier Bardem (Skyfall).

Waarom kijken? Morel is geen naam die bij veel mensen direct een belletje zal doen laten rinkelen. Toch heeft de 50-jarige Fransman een behoorlijk palmares. Hij werkte bijvoorbeeld als cameraman aan tal van films van Luc Besson (Lucy, Léon, Malavita) en regisseerde zelf naast Taken en From Paris With Love ook Banlieu 13, waarvan vorig jaar de matige Amerikaanse remake Brick Mansions verscheen. Dan weet je wel een beetje in welke hoek je het moet zoeken natuurlijk. Bik-kel-har-de actie.

In the Heart of the Sea
Premièredatum: 19 maart 2015

Wie? Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Cillian Murphy en Ben Whishaw

Wat? In de winter van 1820 wordt de walvisvaarder Essex aangevallen door iets dat niemand kon geloven; een reusachtige walvis met bijna menselijke wraakgevoelens. Een waargebeurde maritieme ramp die Herman Melville aanzette tot het schrijven van zijn wereldberoemde boek Moby-Dick. Maar dat boek vertelt slechts een deel van het verhaal. In the Heart of the Sea gaat over de nasleep, als de overlevenden tot het uiterste moeten gaan en het ondenkbare moeten doen om in leven te blijven.

Waarom kijken? Thor die het opneemt tegen een enorme walvis, heb je nog meer reden nodig? Oké, In the Heart of the Sea is geregisseerd door Ron Howard, die eerder prachtfilms als Apollo 13, How the Grinch Stole Christmas, A Beautiful Mind, Frost/Nixon en Rush afleverde. 

Kidnapping Freddy Heineken
Premièredatum: 26 maart 2015

Wie? Sam Worthington, Jim Sturgess, Anthony Hopkins en Mark van Eeuwen

Wat? Een grote internationale filmproductie over de meest geruchtmakende ontvoeringszaak in de Nederlandse geschiedenis. De vijf Amsterdamse brooddieven Willem Holleeder (Sam Worthington), Cor van Hout (Jim Sturgess), Jan Boellard (Ryan Kwanten), Frans Meijer (Mark van Eeuwen) en Martin Erkamps (Thomas Cocquerel) ontvoeren in 1983 biermagnaat Freddy Heineken (Anthony Hopkins) en zijn chauffeur Ab Doderer. In de film zien we hoe de vijf deze operatie plannen, uitvoeren en uiteindelijk gepakt worden.

Waarom kijken? Allereerst natuurlijk uit nieuwsgierigheid om te zien in hoeverre de op het bekende boek van Peter R. de Vries gebaseerde film van Daniel Alfredson verschilt van het niet-geautoriseerde De Heineken Ontvoering dat Maarten Treurniet enkele jaren geleden afleverde. Verder vinden we het best stoer dat de Zweedse regisseur van de originele Millennium-trilogie zich waagt aan dit Oerhollandse misdaadhoofdstuk en daarbij ook nog eens wereldsterren als Hopkins, Worthington en Sturgess charterde om dat uit te beelden.