Cry Freedom of waarom Denzel een koning is

Geplaatst: door Koen Sieben

Naast Nelson Mandela heeft (Zuid) Afrika nóg een held gekend: Steve Biko. Iedereen kent Nelson Mandela, maar de naam van de inmiddels 35 jaar geleden overleden Biko is minder wijd verspreid. Cry Freedom beschrijft zijn verhaal.

Centraal in de film staat zijn dood (onder verdachte omstandigheden) en het onderzoek wat vriend en journalist Donald Woods vervolgens instelde. Maar eerst nog even terug naar Nelson Mandela. De overeenkomst tussen Biko en Mandela, is het feit dat ze beiden zwarte vrijheidsstrijders waren, in strijd met de regering van Zuid Afrika. De verschillen zijn talrijker. Biko heeft er, net als Martin Luther King, voor gekozen om geen geweld te gebruiken. Mandela geloofde, voordat hij in de gevangenis kwam, wél in geweld. Daarnaast leefden ze langs elkaar heen. Biko’s bekendheid groeide vooral in de tijd dat Mandela al gevangen zat. Biko is als martelaar gestorven, Mandela is een levende legende, nu 94 jaar oud.

Dan de film Cry Freedom. Richard Attenborough (Ghandi) baseerde het voor een deel op het boek van de journalist (Donald Woods), die ook een hoofdrol speelt. Het verhaal speelt zich af in de jaren '70. Woods is een blanke journalist die het leven van Biko wil doorgronden. Hij wil begrijpen wat de zwarte Afrikaan in Zuid-Afrika doormaakt. Er ontstaat een vriendschap, waarbij Woods uiteindelijk zijn carrière én leven op het spel zet. Vervolgens wordt Biko gearresteerd en sterft hij onder verdachte omstandigheden in de gevangenis. Vanaf dat moment heeft Woods nog maar één missie: ophelderen wat er is gebeurd. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in meerdere publicaties en (pas veel later) de bekentenis van de betrokken gevangenismedewerkers. Biko is inderdaad overleden aan ernstige verwondingen, toegebracht door de gevangenisbewaarders.

Bijzonder aan de film is dat deze niet in Zuid-Afrika is opgenomen, maar in buurland Zimbabwe. Veiligheidsoverwegingen waren de voornaamste redenen: In 1987 was er nog steeds een streng apartheidsregime en was geweld aan de orde van de dag.

De rol van Steve Biko wordt bijzonder goed gespeeld door Denzel Washington. Het is overduidelijk de doorbraak van de destijds 33-jarige Washington, die een paar jaar erna zijn eerste Oscar wint voor Glory. Er zouden nog vele succesvolle films volgen, zoals ook in zijn portret belicht wordt. De rol van Woods wordt gespeeld door Kevin Kline. Kline valt als acteur minder op, maar de lijst van films waarin hij een rol speelt, is langer dan die van Washington.

Denzel. Heb je hem ooit een slechte rol zien spelen? Waar zelfs een De Niro zich nog wel eens heeft vergrepen aan een beroerde comedy of een slechte actiefilm, laat Washington zich hier niet toe verleiden. Vooruit, hij maakt ook films als Unstoppable natuurlijk. Maar dat maakt dat die films een (hele goede) reden hebben ze toch een keer te kijken.

Washington kan, net als De Niro, met heel veel verschillende rollen overweg. Al overheersen wel de ‘good guy’-rollen. Een random overzichtje:

- Good Guy (John Q)
- Rebel (Glory)
- Legende (Malcolm X)
- Good Cop (Bone Collector)
- Bad Cop (Training Day)
- Gangster (American Gangster)
- Held (The Hurricane, Remember the Titans) 
- Anti-held (The Taking of Pelham 123)

Ook privé is Washington stabiel. Hij heeft een gezin, is overtuigd christen en is nog steeds met zijn eerste vrouw getrouwd. ‘All Around American’. Zou het zo zijn dat zijn geloofsovertuiging er voor zorgt dat hij de rol van spreker/predikant ook zo goed speelt? Want ook films als Remember the Titans, Malcolm X en The Great Debaters zijn pareltjes als het om het acteerwerk van Washington gaat.

Washington hoort thuis in een eigenlijk vrij kort rijtje superacteurs, acteurs die heel constant acteren en dat in hele verschillende films/verhalen doen. In dat rijtje acteurs vinden we bijvoorbeeld ook Morgan Freeman, die Nelson Mandela speelt in het recente Invictus. Dat doet hij zo goed, dat je soms denkt dat hij Mandela zélf is. Overigens, een andere goede film over het leven van Nelson Mandela is Goodbye Bafana, waarin Dennis Haysbert (series 24 en The Unit) de hoofdrol speelt. Wanneer je van dit type films houdt, is ook deze de moeite waard. En over Haysbert gesproken, deze man is even oud als Washington (1954) en heeft wel wat trekken van 'm. Wat we ook kunnen zeggen over Jamie Foxx, die Denzel wel eens als inspiratie aanwees. Weliswaar wat jonger, maar ook hij heeft geweldige acteerprestaties weggezet in films als The Soloist, Collateral en Ray.

Tot slot nog even terug naar Cry Freedom. Hieronder de trailer van de film waarin ook stukjes te horen zijn van het prachtige nummer ‘Biko’, gezongen door Peter Gabriel.