Allermooiste filmlocaties - The Sequel

Geplaatst: door Eric van Gennip

Alle fraaie bestemmingen van ons lijstje met wervelende filmlocaties inmiddels afgewerkt? Tijd voor de niet te missen spots tijdens citytrips!

1. Rome, Italië

Prijs: Retourticket va. 21 euro via RyanAir

Kennen we van: Uiteraard Federico Fellini’s . Maar ook Angels and Demons en Eat Pray Love spelen zich af in de authentieke Italiaanse hoofdstad.
Omschrijving: De stad is een belevenis op zich. De stokoude historie is aanraakbaar en – behalve het jachtige verkeer – grossiert de stad in prachtplekken. Mik dat muntje maar in die fontein!

2. Marrakech, Marokko

Prijs: Retourticket va. 24,99 euro via Ryan Air

Kennen we van: Sex and the City 2 (want dat is niet écht Abu Dhabi). Ook: Inception, Prince of Persia, The Bourne Ultimatum, Babel, Alexander, Sahara, Hildalgo, Syriana en The Mummy-films. De film Casablanca is daarentegen helemaal in Amerika opgenomen!
Omschrijving: Veel films die in de Afrikaanse woestijn afspelen, zijn eigenlijk Marokkaans. Voor de liefhebbers: de luxe residentie van de Sex and the City-dames is het peperdure Amanjena hotel in Marrakech.

3. Tokyo, Japan

Prijs: Retourticket va. 642 euro via Aeroflot

Kennen we van: Het sfeervolle Lost in Translation. Of anders de harde actie uit Kill BillThe Fast and the Furious: Tokyo DriftJumperThe Day after Tomorrow, Inception en de laatste Resident Evil en GI Joe.
Omschrijving: Een veelzijdig stadje dus met zowel traditionele sfeer als hypermoderne gebouwen. Enige minpuntje om voor deze stedentrip te kiezen, is – je raadt het al – de taal..

Lost in Translation...

4. New York, USA

Prijs: Retourticket va. 522 via Air Lingus

Kennen we van: Oké, steden als LA en Chicago huizen natuurlijk ook veel films, maar hier een bloemlezing voor de stad die toch wel het meest tot de verbeelding spreekt: The Godfather, Manhattan, Die Hard With a Vengeance, Wall Street. Moeten we nog doorgaan?
Omschrijving: Gele taxi’s, Times Square, Central Park. Je móet het gewoon allemaal een keer met eigen ogen hebben gezien. En je zult het nog héél vaak terugzien in weer nieuwe blockbusters.

5. Venetië, Italië

Prijs: Retourticket va. 14,99 via Ryan Air

Kennen we van: De vele romantische shots in The Tourist, de sfeervolle setting van The Talented Mister Ripley, de spetterende actie uit The Italian Job..
Omschrijving: Op een bootje varen door de straten, richting het beroemde San Marcoplein. Hoe romantisch wil je het hebben? Nog bijzonderderder als je rond carnaval gaat, in Venetië een waar feest. Of begin september, voor het vermaarde filmfestival.

6. Parijs, Frankrijk

Prijs: Retourticket va. 99 euro via KLM

Kennen we van: Waarvan eigenlijk niet? Een geliefde stad voor regisseurs, maar vlaggenschip voor de stad is het sprookje van Amélie. En denk ook aan The Da Vinci Code, Inception, Leon, de nodige Bond- en Bourne-films, An Education en Midnight in Paris.
Omschrijving: Niet alleen bijzonder geliefd als filmlocatie maar ook gewoon als place to be doet Parijs het goed. Alors, Johnny Depp heeft er niet alleen geacteerd (The Ninth Gate, The Tourist), maar woont er ook.

7. Praag, Tsjechië

Prijs: Retourticket va. 45 euro via Transavia

Kennen we van: Actieknallers als xXx, The Bourne Identity, Mission Impossible (óók de laatste nieuwe), Wanted, GI Joe, Hellboy en Van Helsing. Maar toch ook het zeer rustige The Illusionist.
Omschrijving: Een opvallend druk bezochte stad door filmploegen, met name van kabaalfilms. Zou je zo niet zeggen als je het ingetogen historische centrum bezoekt. Zo vaak is de stad blijkbaar niet gesloopt! Met recht één van de mooiste steden in Europa.

8. Londen, Engeland

Prijs: Retourticket va. 80 euro via Easyjet

Kennen we van: Sherlock Holmes, maar misschien stiekem nog wel beter van Notting Hill. Of Snatch. Harry Potter. Of Match Point. V for Vendetta. Noem nog eens een Britse film. Als Mr. New York Woody Allen er al een paar films komt schieten..
Omschrijving: Natuurlijk kennen we Engeland als een land van stijve harken. Gezien de waslijst van niet heel beroerde films die hier zijn opgenomen, zal een locatiebezoek toch zeker tot de verbeelding spreken.

9. Hongkong, China

Prijs: Retourticket va. 683 euro via Aeroflot

Kennen we van: Het nieuwe Contagion, maar eerder al: The Bucket List, The Dark Knight, Die Another Day en Rush Hour.
Omschrijving: Hoe hyperdruk en eigentijds de stad mag zijn, erg veel gefilmd wordt er nu ook weer niet. Wel is er de historie van kung fu-films in het verleden. Daarom zeker niet vergeten het standbeeld van Bruce Lee in de stad te bezoeken.

10. Berlijn, Duitsland

Prijs: Retourticket va. 45 euro via Transavia

Kennen we van: Inglourious Basterds. En méér, veel meer, zoals onder andere: The Reader, M, Mission Impossible III, Christiane F., The Bourne Supremacy & Ultimatum (waarin de stad ook voor Moskou door moet gaan) en natuurlijk Metropolis (1927).
Omschrijving: Grijze muis? Dacht het niet. In de vorige eeuw een toevluchtsoord voor kunstenaars uit alle windstreken en nog steeds een alleraardigst samenraapsel van vreemde snuiters en historie. Krijg ‘Helden’ van David Bowie hier maar eens uit je hoofd.

Bekijk ook de internationele toplocaties van deel 1.