Achtergrond: The Hunger Games

Geplaatst: door Alette Kreuze

Nu Harry Potter ten einde is gekomen en Twilight binnenkort hetzelfde lot staat te wachten, lijkt de tijd te zijn aangebroken om een nieuwe reeks boeken naar het witte doek te brengen. Ditmaal is het de beurt aan The Hunger Games. Tijd voor een achtergrondstuk dus!

The Hunger Games - may the odds be ever in your favor

De reeks bestaat uit een drietal boeken die achtereenvolgens de namen The Hunger Games, Catching Fire en The Mockingjay dragen. Het eerste boek van de serie staat al ruim 160 weken achter elkaar in de bestseller lijst van The New York Times en is alleen al in de Verenigde Staten meer dan 23,5 miljoen keer over de toonbank gegaan sinds het werd gepubliceerd in september 2008. De schrijfster, Suzanne Collins, is hiermee in rap tempo tot hetzelfde niveau gestegen als J.K. Rowling met Harry Potter en Stephenie Meyer met Twilight.

Met een dusdanig succesvolle reeks boeken werd het hoog tijd om de eerste tot een film te verwerken en dat is nu dus gebeurd met The Hunger Games. De film vertelt een verhaal dat zijn herkomst vindt in een niet al te verre toekomst in het voormalige Noord-Amerika dat nu de naam Panem draagt. Het land wordt geregeerd door The Capitol dat elk jaar van zijn twaalf districten eist dat zij één jongen en één meisje in de leeftijd van twaalf tot en met achttien jaar leveren voor The Hunger Games om op die manier hun macht over het land te benadrukken na een eerdere revolutie.

De 24 door een loting geselecteerde jongeren worden gezamenlijk in een gigantische arena geplaatst, waar er uiteindelijk slechts één levend uit mag komen. De rest van Panem wordt gedwongen het mediaspektakel live op televisie te volgen. De zestienjarige Katniss Everdeen moet tijdens de 74e editie van de spelen uitkomen voor district 12, één van de armste districten. Ze weet zichzelf, haar moeder en zusje Prim voor die tijd in leven te houden door illegaal in de bossen te jagen met haar beste vriend Gale.

Wanneer Prim wordt geselecteerd om de arena in te gaan, twijfelt Katniss geen moment en neem ze de plek van haar zusje in. Vanaf dat moment stelt ze zichzelf als doel om tegen elke prijs proberen te overleven. Eenmaal in de arena wordt ze echter geconfronteerd met de moeilijke keuzes die ze voor dat doel zal moeten maken.

De hoofdrol in de film wordt vertolkt door Jennifer Lawrence. Zij zal in de huid van Katniss Everdeen kruipen en wordt door regisseur Gary Ross als onmisbaar gezien voor de film: “Ik kan me niet voorstellen dat ik deze film had kunnen maken zonder Jennifer Lawrence", aldus Ross. “Ik denk dat ik de film überhaupt niet eens had gemaakt zonder haar. Zo belangrijk is zij. Veel belangrijker dan elk ander element van de film, waaronder ikzelf. Zij ís Katniss Everdeen.”

De in 2011 voor een Oscar genomineerde actrice heeft in ieder geval ondanks haar nog jonge leeftijd al ruimschoots haar sporen verdiend met films als Winter’s Bone en X-Men: First Class en zal ongetwijfeld een belangrijke kwaliteit aan de film toevoegen. Zelf was Jennifer Lawrence in het begin wel wat onzeker over het feit dat zij de rol van Katniss zou gaan vertolken doordat ze zelf ook fan van de boeken was. Ze worstelde met dezelfde twijfels als andere fans van de boeken, “alles wat door mensen gezegd werd, zat ook in mijn hoofd, over dat ik te oud zou zijn en dat ik blond ben, want dat is ook hoe ik het karakter in gedachten had. Toen Suzanne Collins echter tegen me zei dat ze vertrouwen in me had, was ik ontzettend opgelucht en het gaf me het vertrouwen dat ik nodig had om deze film te doen.”

Jennifer’s belangrijkste tegenspeler in de film is Josh Hutcherson, die de rol van Peeta Mellark vertolkt. Ook hij heeft al eens een deel gehad in een Oscar nominatie toen zijn film The Kids Are All Right er voor één was genomineerd. Josh heeft tijdens het auditieproces alles op alles gezet om de rol van Peeta in de wacht te slepen, want hij had zich nog nooit zo verbonden gevoeld met een rol. “Een groot deel van wie ik ben is gelijk aan hoe Peeta in elkaar zit. Ik werd helemaal gek van de audities, want ik dacht telkens, ‘dit past helemaal bij mij. Als ik deze rol niet krijg, dan ben ik zelfs niet goed in mezelf zijn!’”

Hoewel de twee hoofdrollen door Jennifer en Josh worden vertolkt, is de rest van de cast ook zeker het noemen waard, want de twee jonge acteurs bevinden zich temidden van een zeer goed gezelschap met een breed scala aan kwaliteiten die allemaal ongetwijfeld een belangrijke bijdrage zullen leveren aan de film. Om er maar even een paar te noemen: Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), Elizabeth Banks (Effie Trinket), Stanley Tucci (Ceasar Flickerman), Donald Sutherland (President Snow), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne) en Lenny Kravitz (Cinna).

De makers van The Hunger Games hebben vanaf het begin veel waarde gehecht aan de betrokkenheid van Suzanne Collins bij het vermaken van het boek tot een film. Ze vonden het belangrijk om eer te doen aan het verhaal zodat ze de vele fans van de boeken niet teleur zouden stellen. Collins is dan ook nauw betrokken geweest bij het schrijven van het script, de besluitvorming wat betreft de elementen die wel en niet werden behouden in de film, wat er eventueel kon worden toegevoegd en welke acteurs voor de belangrijkste rollen zouden worden geselecteerd. Zo was zij ook aanwezig bij de audities voor Peeta Mellark, en heeft zij persoonlijk Josh Hutcherson voor de rol uitgekozen. “Na drie zinnen wist ik al dat hij geweldig zou zijn. Josh wist als geen ander Peeta’s persoonlijkheid, humor en manier van praten naar voren te laten komen,” aldus Collins.

Bij de credits wordt de schrijfster genoemd als één van de executive producers en ze heeft na het zien van de definitieve film ook haar zegen uitgesproken over het geheel om fans van de boeken gerust te stellen: “Ik ben heel gelukkig met hoe de film is geworden. De film en het boek versterken elkaar, en regisseur Gary Ross is er in geslaagd trouw te blijven aan het originele verhaal, waarbij plaats is voor zijn eigen bijzondere visie van Panem.”

Doordat het bij The Hunger Games wederom gaat om een boekenreeks dat wordt verfilmd, wordt door velen al snel de vergelijking getrokken met Harry Potter en Twilight. Hoewel de film wel van een dusdanig kaliber lijkt te zijn om net zo groot, of misschien zelfs groter te worden (in de Verenigde Staten alleen al zijn in de voorverkoop meer kaarten verkocht dan ooit in een voorverkoop voor de Twilight-films is gebeurd), zijn er toch genoeg verschillen te vinden tussen de verhalen op zichzelf.

Laten we echter eerst met de gelijkenissen beginnen. Die met Harry Potter kan eigenlijk alleen maar worden vastgesteld op het punt van dat het in een deels echt bestaande en deels fictieve wereld plaats vindt. Harry Potter vond deels plaats in de normale wereld (Groot-Brittanië) en deels in een fictieve (Hogwarts, Azkaban, etc.). Dit is bij The Hunger Games ook het geval, want hoewel het land Panem uiteraard niet bestaat voor ons, kunnen in de beschrijvingen van het land vele elementen van Noord-Amerika worden herkend.

Zo komt onder andere in de beschrijving van het land in de boeken naar voren dat The Capitol net achter de Rocky Mountains ligt, die worden gebruikt als wijze van bescherming. De vergelijking van The Hunger Games met Harry Potter eindigt hier echter wel volledig, want magie, tovenaars en trollen zal je in Panem niet tegenkomen. Ditzelfde geldt voor vampieren en weerwolven. Ook deze zul je absoluut niet tegen het lijf lopen bij een bezoek aan Panem. Het enige echte vergelijkbare element tussen Twilight en The Hunger Games zit hem in de “love triangle”. Waar Bella in Twilight moet kiezen tussen Edward en Jacob, zijn in The Hunger Games zowel Peeta als Gale verliefd op Katniss. Zij ziet Gale echter voornamelijk als haar beste vriend, en tot aan de spelen zag ze Peeta überhaupt bijna niet staan.

Het wordt dus absoluut niet een 'epic lovestory' zoals dit bij Twilight het geval was. Daar draait The Hunger Games absoluut niet om. Het liefdesverhaal is maar een segment van het volledige verhaal. Hoofdrolspeelster Jennifer Lawrence kan in ieder geval zelf ook nog niet kiezen tussen de twee mannen: “volgens mij was ik in het begin voor Gale, totdat hij een beetje schietgraag werd… of misschien was het toch eerst Peeta en daarna Gale, of Gale en daarna Peeta? Ik ga constant heen en weer tussen de twee. Het verandert de hele tijd!” Fun fact: Jennifer Lawrence heeft ook auditie gedaan voor de rol van Bella in Twilight, maar die is zoals bekend naar Kristen Stewart gegaan. De vergelijkingen tussen de verschillende filmreeksen zijn er dus wel, maar al met al zijn ze niet erg substantieel.

The Hunger Games draait voornamelijk om overleven en is vooral een soort van ultieme reality show waarbij 24 deelnemers in een arena worden geplaatst om elkaar te vermoorden totdat er één persoon over blijft, en dit alles terwijl het gehele land via live televisie moet toekijken. Als er een dagje niet wordt gemoord, dan zorgen de spelleiders wel dat dit alsnog gebeurt en de kijkers kunnen hun favorieten steunen door middel van giften. Het verhaal op zichzelf is dus zeer gewelddadig en dit is afwijkend van wat we gewend zijn van Harry Potter en Twilight.

Hierin was er uiteraard ook wel geweld aanwezig, maar niet op een dusdanige schaal als wat in The Hunger Games gebeurt. Of al het gedetailleerd uitgeschreven geweld uit de boeken ook te zien zal zijn in de film, is uiteraard de vraag, maar toen regisseur Gary Ross recentelijk hiernaar werd gevraagd zei hij het volgende: “Is het verhaal gewelddadig? Absoluut! Wijken we daar van af? Zeker niet.” Het zal dus interessant zijn om te zien hoe de gewelddadigheden uit het boek terug te zien zullen zijn in de film en op welke schaal. Vooral aangezien de leeftijdscategorie in de Verenigde Staten relatief laag is uitgevallen op dertien jaar.

Hoewel The Hunger Games uit drie boeken bestaat, ziet het er naar uit dat ook hierbij het laatste boek, The Mockingjay, in twee delen zal worden verdeeld. Dit is nog niet bevestigd door de filmmaatschappij, maar is waarschijnlijk wel per ongeluk verklapt door Woody Harrelson tijdens een interview. In dit interview zei hij dat hij een contract had getekend voor vier films. Aangezien het duidelijk niet de bedoeling was dat dit werd verteld, heeft hij later steeds in alle toonaarden ontkent het gezegd te hebben, maar we zullen zien of zijn opmerking wel of niet waar blijkt te zijn. Het zou wat dat betreft in ieder geval wel in de lijn van Harry Potter en Twilight liggen waarbij ook de laatste boeken steeds over twee films werden verdeeld. De prognose voor het succes van The Hunger Games ziet er in ieder geval goed uit, mede dankzij de imposante marketing campagne die is gevoerd.

Vanaf de lancering van de eerste officiële trailer in december 2011 is er niet stil gezeten en is er constant gezorgd voor een stroom aan informatie richting het publiek door middel van onder andere een tweede trailer, tv-spots, clips, de eerste single van de soundtrack, lanceringen van websites met de uitgang .pn (Panem) als verlengde van de film, enzovoorts. Door de New York Times wordt dan ook geschat dat de film in de Verenigde Staten alleen al gedurende zijn openingsweekend ruim honderd miljoen dollar in het laatje zal brengen, met daarbij de mogelijkheden voor een totale opbrengst van 275 miljoen. Verder kwam de NY Times ook met het feit dat maar liefst 48 procent van de mannen deze film ook graag wil zien. Dit is ongetwijfeld een veel hoger getal dan een gemiddelde Twilight-film en daar kan dus al meteen een groot verschil tussen de twee reeksen worden onderscheiden.

De prognoses voor het succes van de film zijn dus zeer gunstig en de acteurs kijken al uit naar het moment dat ze voor de tweede film, Catching Fire, weer kunnen beginnen met trainen. “Toen ik tekende voor de films verwachte ik eigenlijk alleen de eerste leuk te vinden en dat ik mezelf door de rest heen zou moeten worstelen, maar op het moment dat ze zeiden dat ik in juli weer moet gaan trainen dacht ik gelijk ‘wohoo!’ Ik kan niet wachten om weer te gaan trainen voor de volgende film,” aldus Jennifer Lawrence.

Hoewel The Hunger Games dus nog maar de eerste film is, ziet het er in ieder geval naar uit dat deze al een groot succes gaat worden en dat de rest van de boeken snel ook hun weg naar het witte doek zullen vinden. Zo staat Catching Fire, het tweede boek, al gepland voor een release in november 2013 en is het script voor de film begin maart naar Suzanne Collins gestuurd ter goedkeuring.

Die tweede film komt er dus ongetwijfeld en gezien de cast kunnen we alleen maar hopen dat The Hunger Games alle records verbreekt van Twilight, want laten we eerlijk zijn… de kwaliteit lijkt hier duidelijk toch wel net even een tikje hoger te liggen!

The Hunger Games gaat op 21 maart in première. De recensie van de film lees je HIER!